21 Nisan 2015 Salı

Bebeklerin bakımı için söylenenler ve gerçekler


Bana göre bebeklerle ilgili yanlışlar

Kızım ilk doğduğundan beri duyduklarım beni fazlasıyla şaşırttı. Her kafadan bir ses çıkıyor. 
Sadece bebekle ilgilide değil benimle de alakalı bir sürü tavsiye.
Bir yerden sonra insanın sabrı taşıyor. delirecek gibi oluyorsunuz.

Hastaneden eve geldiğimde sırayla gelen herkesin ilk söylediği aaa neden göbeğini sarmadın sarkar sonra. kocaman bir göbeğin olur sonra kilo vermekte zorlanırsın. Belki haklılardır. o konuda söylenebilecek bir şey bilmiyorum. fikrim olmayan konularda yorum yapmam. Kimse karnını sar göbeğin sarkmasın demeden önce neden sarmadığımı merak edip sormadılar. Oturup kalkmakta zorlanıyordum. İlaç düzeyi yüzünden baş dönmesi ve Antalya'nın kavurucu sıcağında yaşadığım bunalma. Kimse sormadı sadece yap dediler. Benim sıcaktan her yerim pişmiş. bide karnımı sarıcam.

Gerçi saracak durumda olsam bile bunca davranıştan sonra sarmazdım. 

Eve geldiğimde ise ziyarete gelenlerin bir kısmının yorumları:


 -Kırkı çıkmadan çocuğu dışarı çıkarmayın. zaten ufacık bebek hasta olur. Ben kızımı ilk dışarı çıkardığımda 5 günlüktü. Topuk kanı alınması gerekiyordu. Kontrollerini yapılması gerekiyordu. Çocuğu eve hapsedecek halim yok. Yazık çocuğa onunda temiz hava alması güneş görmesi gerekiyor. Dışarıda ufak bebeği ağlarken göre insanlar sizi köte bir anne olarak değerlendiriyor. 
Dışarı çıkardığınız için ağladığını düşünüyorlar. Bebekler evde hiç ağlamıyorlar zaten.

 Etrafımdan duyduğuma göre (ben kendim şahit olmadım) ilk üç ay bebeği çıkarmayan bir bayan varmış. Sebepleri ise; çocuk mikrop kapar hasta olur ve nazar değer. 

-Hastaneden çıkarken hemşire ve doktor. bir iki gün sonra bebeğin uzun kollu kıyafetlere ihtiyacı yok. kısa kollu giydirin kat kat giydirmeyin dediler. bir süre üşüyeceği için uzun kollu dursun ilk bir kaç dedikleri için eve geldikten bir sonra askılı giymeye başladık. Eve gelenler aman ne yapıyorsunuz. Çocuğu çıplak çıplak yatırmışsınız. Uzun kollu bir ceket ve pantolon giydirin bari. ilginç olan şeyse hava 40 derece ve klimayı açmadığımız zaman çocuk ter içinde kalıyor. Zaten çok saçlı doğdu. Saçlarından dolayı devamlı terliyordu.

Bebekleri hastaneden çıkınca bir kaç ay kat kat giydirmek gerekiyormuş. Uyanınca kesinlikle ceket giydirmek lazımmış. Bebeği üç dört aylık olana kadar şapka giydirmek lazımmış üşürmüş. Kısaca çocukların her yeri kan kırmızısı olana kadar pişirin, sonra hastane hastane çocuğun pişikleri geçsin diye dolaşsın demek bu.

-Birde kırkı çıkmadan tırnakları kesilmezmiş çocukların. Hırsız olurmuş. Kestikten sonra hırsız olmasın diye babasının cebine eli sokulması gerekiyormuş. Bu artık batıl inancın ötesinde bir durum.
 Açıkçası ben inanamadım bu duruma. 

Bebeklerde çocuğun sıcaklığını ölçmek için ellerinin ayaklarının sıcaklığı önemli değilmiş. dereceyle ölçmek gerekiyormuş. Çocuğun elleri buz gibi giydirin hemen üstünü hasta olacak çocuk demek en büyük hataymış. İlk önce kendi Vücut sıcaklığınızı ölçmek gerekiyormuş. Sonrada çocuğun ateşini. Sizin ateşiniz 35 dereceyken bebeğinizin ateşi de 35 dereceyse çocuk üşümüyordur. Tabi bu durumda sizin üşüyüp üşümediniğiz de önemli.Ama sizin vücut sıcaklığınız 36 iken bebeğinizin ki 35 dereceyse bebeğiniz üşüyordur. 

Ben bunları çoğunu bilmiyordum. Anne olunca öğrendim.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder