17 Nisan 2015 Cuma

Epilepsi ve Hamilelik


Epilepsi hastalarında Hamilelik

Ben yaklaşık 20 senedir ilaç kullanarak tedavi gören bir epilepsi hastasıyım.  Epilepsi hastası olduğum için kendim içinde bebeğim içinde riskli bir dönemdi. Çok aşırı olmasa da hastalığım yüzünden hamilelik döneminde sorunlar yaşadım. Zorlandım ve de kızıma bir şey olacak onu kaybedeceğim diye de çok korktuğum zamanlar oldu.
Nöroloji ve kadın doğum doktorum beraber takip ettiler. Hem çocuğumun sağlığı hemde benim sağlığım için aylık hatta bazen 15 günde bir ilaç düzeyi kontrolleri yapıldı ve ilaç düzeylerim sonuçlara göre düzenlendi.
Zaman zaman korkularım çok ağır bastı. Ya kızıma bir zarar gelirse düşüncesi çok rahatsız edici oldu. Nöroloji ve kadın Doğum doktorum bana her türlü açıklamayı yaparak beni rahatlattılar. Kendimde bilsem de yine de doktora danışmak ve bilgi almak beni güvende hissettirdi.
Epilepsi hastalarının gebelik dönemi ile ilgili bildiklerim ve öğrendiklerimi paylaşmak istiyorum.
Öncelikle epilepsi nörolojik bir rahatsızlık olup ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bazı türlerinde ameliyatlarla kalıcı çözümler bulunmaktadır. Benim rahatsızlığım ameliyatla çözülebilecek türden değildi. Bu sebepten dolayı ilaç kullanıyorum.
Epilepsi sinirlerdeki elektriksel uyarım sonucu oluşur. Nöbetler kısa ve uzun olabilir. Benim kısa nöbetlerim gözümün sabit bir yere uzun süre dalması ve kimseyi duymamam şeklinde oluyor. Uzun nöbetlerimde ise istemsiz kasılmalar sonucu bayılma şeklinde oluyor. Bilinç kaybıda oluyor. Hatırlamıyorum hiçbirşey.
Epilepsisi olan kadınlarda gebeliğe bağlı hamilelik süresinde görülebilen en önemli sorun nöbet sıklığındaki artış. Nöbet sıklığındaki artış sonucunda düşük riski, plasentanın erken ayrılması, erken doğum riskleri ve bebekte görülebilecek anormalliklerdir.
Hamilelik döneminde kullanılan ilaçların bebeğe etkisini azaltmak amaçlı hamileliğim boyunca folik asit desteği aldım. Doğum olana kadar bırakmadım.
Benim hamilelik döneminde en büyük sorunun stres ve uykusuzluktu. Kızıma Bir şey olucak korkusuyla psikolojim çok bozuldu ve geceleri kabus gördüğüm için uykumda sorunlar yaşadım. Buda nöbet geçirmeme sebep oldu. Kendim yaşadığım için biliyorum; hamilelik döneminde uyku, açlık, stres, korku en çok nöbet sıklığını etkilen faktörler.
Doktorum hamilelik dönemlerinde gebelerin yüksek kısmında nöbetlerinde bir değişiklik olmuyor. %20-25 oranında artma ya da azalma görülmekte.
İlaçların etkileri de hamileleri endişelendiren bir sorun. İlaç kullanımın bazen bebeklerde sakatlık, zeka geriliği, ölü doğum, gelişim geriliği, zihinsel problemler, ilerde davranış bozuklukları görülebilmektedir. Bu sebepten dolayı ilacını keserek bebeğin ve kendinin hayatını tehlikeye atan insanlar tanıyorum. En büyük sorun bu düşünceden kaynaklanıyor. İlaç alınmadığı takdirde nöbet sıklığında artış görülüyor. Nöbet geçirilmesi durumunda çocuğunuzu kaybetme riskiniz ilaç kullanırken oluşacak olan sorunlara göre çok daha fazla bir yüzdeye sahip.
Epilepsi hastalarında sağlıklı bebek doğurmaları ortalama %95 civarlarında olup yüksek bir orandır. Sonuçta her türlü önlem alındığı ve doktorlaral beraber bakım koşulları düzenlendiğinde hamilelik döneminde sorun yaşanmamakta ve sağlıklı bebekler doğmaktadır.

Normal doğum yapabilir miyim diyenler vardır içinizde, evet yapabilirsiniz ama doktorunuzla konuşarak. Ben direndim doktorum sezeryan yapmak istedi ben epilepsi hastalarının normal doğum yapabildiklerini bildiğim için direndim. Acil bir durum olursa sezeryanla almak şartıyla doktorum kabul etti. Sonuç olarak ben normal doğum yaptım. Ayrıca Nöbet geçirme riskiniz olsa bile doğum sırasında ilaçla müdahale etme şansları var. Ben normal doğum yaptım ve doğumhanede kızımı kucağıma aldığımda anladım ki hastalığımın hiçbir şeye engel değil. Sağlıklı dünya tatlısı bir kızım oldu.
Doğumdan sonra aklımda tek bir soru geçti. Biliyorsunuzdur. Epilepsi genetiktir. Epilepsi hastalarının çocuklarında epilepsi görülme riski daha yüksek. Şunu biliyorum her şeyin tedavisi var. Korkuyla yaşayarak çocuğuma hayatı zindan etmenin ve kendime eziyet etmem sonucu değiştirmeyecek. Sadece çocuğumu takip ederek belirtileri varsa doktora götürmem gerek.

Herkes nasıl bir hastalığa sahip olursa olsun sağlıklı bir yaşam geçirebilir. Doğum yapabilir ve sağlıklı bebeklere sahip olabilir. Rahatsızlığı olmayan hastaların bile %3 civarında sağlıksız bebek doğurma riski vardır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder